Ich częstości były podobne w obu grupach po 5 tygodniach, ale po 10 tygodniach 19 osobników w grupie oleju kukurydzianego i 9 w grupie oleju rybnego zgłosiło takie problemy. Pacjenci otrzymujący olej kukurydziany i olej rybny przyjmowali odpowiednio 94,2 i 90,4 procent zalecanej liczby kapsułek. Podczas badania nie stwierdzono zmian w diecie w grupie oleju rybnego, natomiast w grupie oleju kukurydzianego odnotowano niewielki spadek zawartości węglowodanowych i dietetycznych kwasów tłuszczowych n-3 (tabela 3). Średnia masa ciała wzrosła o 0,70 kg w grupie olejów rybnych i 0,56 kg w grupie oleju kukurydzianego (tabela 3). Poziomy alfa-tokoferolu w surowicy nie zmieniły się w grupie oleju rybnego, ale nieznacznie wzrosły w grupie oleju kukurydzianego. Czas krwawienia, liczba płytek i poziomy fibrynogenu w osoczu nie zmieniły się istotnie w żadnej z grup. Nie stwierdzono zmian w całkowitym stężeniu cholesterolu w surowicy w żadnej z grup. Stężenie cholesterolu HDL w surowicy wzrastało od 1,34 do 1,41 mmol na litr (5,2 procent, P = 0,020) wśród osób otrzymujących olej rybi i od 1,33 do 1,40 mmol na litr (5,3 procent, P = 0,002) wśród osób otrzymujących olej kukurydziany. Zmiana nie była znacząco różna (P = 0,69) między grupami. W grupie oleju rybnego poziom triglicerydów w surowicy zmniejszył się z 1,48 do 1,18 mmol na litr (20,3 procent, P = 0,0007), podczas gdy w grupie olej kukurydziany poziom triglicerydów w surowicy nie zmienił się.
Stężenie w osoczu fosfolipidów kwasów tłuszczowych i spożycie ryb
Tabela 4. Tabela 4. Stężenia kwasu fosfolipidowego w kwasie tłuszczowym przed i po 10 tygodniach suplementacji olejem rybim lub olejem kukurydzianym * Średnie stężenie fosfolipidów kwasów tłuszczowych n-3 w osoczu wzrastało, a kwasów fosfolipidowych n-6 zmniejszało się w grupa otrzymująca olej rybny (Tabela 4), zwiększając stosunek kwasu eikozapentaenowego do kwasu arachidonowego z 0,42 do 1,22 (P <0,0001). W grupie oleju kukurydzianego wzrosło średnie stężenie fosfolipidów kwasów tłuszczowych n-6 w osoczu, a kwasów fosfolipidowych n-3 uległo zmniejszeniu. Nie stwierdzono istotnych zmian stężenia fosfolipidów w całkowitej lub nasyconych kwasach tłuszczowych w osoczu w żadnej z grup. W podgrupie 22 losowo wybranych mężczyzn z obu grup zmierzono rozkład kwasów tłuszczowych w fosfolipidach płytek krwi (dane nie przedstawione). Współczynnik korelacji Pearsona pomiędzy zmianami stężenia kwasu eikozapentaenowego w płytkach krwi iw fosfolipidach osocza wynosił 0,91 (p <0,0001), co wskazuje, że zmiany składu kwasów tłuszczowych błon biologicznych podczas badania były podobne do tych w poziomach fosfolipidowe kwasy tłuszczowe.
Dokładnie 50 procent badanych zgłosiło spożywanie trzech lub więcej dań rybnych tygodniowo na swojej zwykłej diecie. Wśród nich było 44 w grupie olejów kukurydzianych i 34 w grupie oleju rybnego. W porównaniu z tymi osobnikami ci, którzy spożywają mniej niż trzy dania rybne w tygodniu, mieli niższe stężenia w osoczu fosfolipidowych kwasów tłuszczowych n-3 (169,2 . 47,5 vs. 199,4 . 65,3 mg na litr, P = 0,0014) i wyższe stężenia kwasów tłuszczowych n-6 (450,7 . 75,3 vs. 414,0 . 77,8 mg na litr, P = 0,0038). Stężenie fosfolipidów w nasyconych i jednonienasyconych kwasach tłuszczowych w osoczu było podobne
[hasła pokrewne: niespojenie łuku s1, laboratorium bruss gdynia, endorfina dębica ]
Comments are closed.
to lepiej na wszelki wypadek wyciąć
Article marked with the noticed of: ośrodek leczenia alkoholizmu[…]
Kiedyś mojej siostrze laryngolog zalecił laser i sollux na zatoki
[..] Cytowany fragment: lekarz medycyny estetycznej[…]
może powodować powikłania, niezależnie od doświadczenia lekarza
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: stomatologia estetyczna[…]
Lekarze rodzinni mylą się nie czasem a zazwyczaj