W ten sposób 157 badanych przystąpiło do 10-tygodniowej próby interwencyjnej. Zostali losowo przydzieleni do otrzymywania oleju rybnego lub oleju kukurydzianego po stratyfikacji według płci. Do grupy olejów rybnych podawano dziennie 6 g 85 procent kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego (ester etylowy K85, Norsk Hydro, Oslo, Norwegia). Zwiększyło to ich średnie spożycie tych kwasów z 1,0 do 6,1 g na dzień. Grupa kukurydziano-olejowa otrzymywała 6 g oleju kukurydzianego dziennie, co zwiększało spożycie kwasu linolowego w diecie z 8,9 do 12,3 g na dzień. Oleje (tabela 1) podano w nierozróżnialnych miękkich kapsułkach żelatynowych, z których każda zawierała g kwasów tłuszczowych. Każdy z suplementów dostarczał około 2 procent średniej dziennej dawki energii. Podmioty ponownie pytano na początku fazy interwencyjnej, aby nie zmieniły swoich diet ani nawyków życiowych. Po 5 i 10 tygodniach suplementacji olejem rybim lub olejem kukurydzianym uczestnicy byli badani między godziną 8 a 13 po całonocnym poście. Zostali poproszeni o niepalenie podczas dwóch godzin przed badaniem. Zgodność oceniono przez zliczenie resztek kapsułek, a badani byli pytani o skutki uboczne i choroby współistniejące.
Pomiary kliniczne i laboratoryjne
Ciśnienie krwi rejestrowano przed pobraniem krwi przez specjalnie przeszkoloną sekretarkę za pomocą automatycznego urządzenia (Dinamap, Critikon, Tampa). Przyrząd mierzył ciśnienie krwi metodą oscylometryczną22 i obliczał średnie ciśnienie tętnicze automatycznie, dzieląc obszar pod formą fali ciśnienia przez czas, w którym zmierzono obszar.22 Po tym, jak badani siedzieli przez dwie minuty, wykonano trzy nagrania. w dwuminutowych odstępach. Wykorzystano średnią z dwóch ostatnich pomiarów. Następnie wykonano dwa pomiary po tym, jak badani pozostawali przez dwie minuty, a następnie obliczono wartości średnie. Rejestrator był skalibrowany z tym samym sfraktometrem rtęciowym w regularnych odstępach czasu. Masę ciała mierzono za pomocą elektronicznej skali, a badani nosili lekkie ubrania.
Średnie spożycie składników odżywczych każdego z osobników zostało oszacowane przez certyfikowanego dietetyka klinicznego przy użyciu 24-godzinnych rekordów dotyczących wycofywania z diety. Wywiady przeprowadzono na pięć tygodni przed rozpoczęciem próby interwencyjnej i na jej końcu. 23 Składniki dietetyczne obliczono ze standardowych norweskich stołów żywnościowych.
Próbki krwi uzyskano na początku i na końcu 10-tygodniowego okresu interwencji. Osocze i surowicę przechowywano w temperaturze -80 ° C do czasu zakończenia badania i analizowano przed zerwaniem kodu randomizacji. Stężenie lipoprotein o dużej gęstości (HDL) w surowicy mierzono po wytrąceniu surowicy kwasem fosforowolframowym i chlorkiem magnezu. 25 Poziomy całkowitego cholesterolu i triglicerydów w surowicy analizowano za pomocą enzymatycznych metod kolorymetrycznych za pomocą zestawów komercyjnych (CHOD-PAP dla cholesterolu i GPO-PAP dla triglicerydy: Boehringer-Mannheim, Mannheim, Republika Federalna Niemiec). Obie próbki od każdego pacjenta były analizowane w tym samym czasie. Lipidy z osocza ekstrahowano n-butanolem (alkoholem butylowym) .26 Fosfolipidy izolowano z tych ekstraktów za pomocą chromatografii kolumnowej po diheptadekanoilo-glicerofosfocholinie i butylowany hydroksytoluen (Sigma Chemical, Pool, Wielka Brytania) jako wewnętrzny standard i przeciwutleniacz, odpowiednio
[przypisy: dormed odkryta, katarzyna rosicka jaczyńska wikipedia, streptococcus agalactiae objawy ]
Comments are closed.
Profilaktykę i w ogóle wzmacniająca krążenie trzeba rozpocząć już po 40
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: wanna z kabiną prysznicową[…]
Dobry i rzeczowy artykuł