Nasze wyniki wskazują zatem, że kwas eikozapentaenowy jest ważniejszy w obniżaniu ciśnienia krwi. Nasze wyniki sugerują ponadto, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 dostarczane jako estry etylowe mają obniżający wpływ na ciśnienie krwi, który jest ilościowo podobny do efektu dostarczanego jako część zwykłej diety. Ostatnio doniesiono, że ester etylowy kwasu eikozapentaenowego jest wchłaniany w takim samym stopniu jak forma triglicerydowa30. Pozornie słaba absorpcja odnotowana w doświadczeniach z pojedynczą dawką31, 32 prawdopodobnie odzwierciedla różnice w szybkości hydrolitycznej i rozkładzie w tkance estrów etylowych i glicerynowych. .
Podczas obu badań zaobserwowano niewielki wzrost masy ciała (<1 procent) w obu grupach. Przyrost masy ciała odnotowano zarówno w suplementacji diety, jak i w badaniach dotyczących zastąpienia diety za pomocą oleju z ryb.9, 19 Jest mało prawdopodobne, że niewielka ilość dodatkowej energii dostarczonej przez suplement stosowany w tym badaniu spowodowała zwiększenie masy ciała; inne możliwe wyjaśnienia obejmują zmiany w absorpcji lub wykorzystaniu innych składników odżywczych i czynniki poza badaniem, takie jak zmienność sezonowa.
W poprzednich badaniach interwencyjnych wykazano, że oleje rybie mają działanie hipotensyjne, zarówno u osób z prawidłowym ciśnieniem, jak iz nadciśnieniem tętniczym15 16 17 18 pacjentów. W jednym otwartym badaniu na niepalących białych mężczyzn z nadciśnieniem tętniczym 15 1,8 g kwasu eikozapentaenowego dziennie nie obniżało ciśnienia krwi, natomiast 9 g dziennie obniżało ciśnienie skurczowe o 6,5 mm Hg i ciśnienie rozkurczowe o 4,4 mm Hg. Przeanalizowaliśmy nasze wyniki przy użyciu tych samych15 kryteriów włączenia (obejmujących tylko mężczyzn, którzy spożywali mniej niż trzy dania rybne na tydzień) i stwierdziliśmy, że ciśnienie skurczowe zmniejszyło się o 11,2 mm Hg (P = 0,028) i ciśnienie rozkurczowe o 5,6 mm Hg (P = 0,013 ) u 9 mężczyzn otrzymujących olej rybny, w porównaniu do 11 podobnych mężczyzn otrzymujących olej kukurydziany. Mimo, że wyniki tej analizy podgrupy należy interpretować ostrożnie, sugerują one, że można oczekiwać niewielkiego dodatkowego efektu obniżającego zwiększanie dawki kwasu eikozapentaenowego z 3,3 g do 9 g na dzień. Ponadto 1,8 g na dzień może być niewystarczające, aby uzyskać jakikolwiek efekt, chociaż może to zależeć od składu zwykłej diety.
Skuteczność suplementów rybnych w obniżaniu ciśnienia krwi może być różna w różnych podgrupach demograficznych i biochemicznych pacjentów z nadciśnieniem. Stwierdziliśmy, że 32 procent pacjentów otrzymujących olej rybny nie miało obniżenia ciśnienia krwi mimo zwiększonego spożycia kwasu eikozapentaenowego. Jak pokazano na Figurach 1, 2 i 3, część zmienności w odpowiedzi ciśnienia krwi była związana ze specyficznymi dietetycznymi i biochemicznymi cechami osobników. Osoby korzystające z diety niższej u ryb oraz o niskim stężeniu kwasów tłuszczowych fosfolipidów n-3 szczególnie skorzystały na suplementach z rybim olejem. Aby zbadać dalsze potencjalne różnice między osobnikami otrzymującymi olej rybny, którzy odpowiedzieli, a tymi, którzy tego nie zrobili, porównywaliśmy osoby, u których nastąpiło obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o więcej niż 10 mm Hg (n = 24) z tymi, którzy nie zmienili się ani nie zwiększyli w ciśnieniu krwi (n = 25). Badani, którzy zareagowali na suplementację, mieli mniejsze prawdopodobieństwo spożywania tłustych ryb (P = 0,024), mieli wyższe stężenia mononienasyconych fosfolipidowych kwasów tłuszczowych (P = 0,041) i nasyconych (P = 0,058) w osoczu w surowicy i mieli większe zmniejszenie poziomy w osoczu fosfolipidowych kwasów tłuszczowych n-6 podczas badania (P = 0,059)
[patrz też: krocząc wśród cieni chomikuj, przepuklina rozworu przełykowego przepony, optimdent ]
Comments are closed.
w zależności od stadium mediana przeżyć bywa różna
[..] Cytowany fragment: wymiana kryptowalut[…]
Trzeba tylko pamiętać, że w aptekach są suplementy
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: okulista[…]
Brednia brednię pogania